despre copii, de Ziua Copilului

Aici am să scriu câteva dintre ideile mele despre copii

Mi se pare deosebit de nedrept felul în care copiii sunt tratați în societatea noastră. Observ cum sunt tratați ca niște ființe inferioare. Așteptarea de la ei e să fie obedienți, supuși. Ideile lor sunt considerate neserioase chiar și atunci când se referă la sine. În mare parte sunt văzuți ca produsul părinților lor. Părinți care le “fac designul” oferindu-le “educația” corespunzătoare valorilor, așteptărilor și dorințelor lor. Părinți care pot să considere eșec personal când copii nu reușesc să onoreze aceste valori, așteptări, dorințe.

De ce nu sunt considerați copiii, by default, experții propriei vieți? Poate e din cauza diferenței mari de putere dintre adulți și copii. Totuși, din perspectiva mea, acestă dezechilibru de putere, nu ar trebui decât să amplifice în părinți simțul datoriei față de copii. Părinții le datori să le asigure copiilor condiții pentru supraviețuire, creștere și dezvoltarea capacității de a relaționa cu ceilalți. 

Dacă părinții își exercită suficient de bine această putere, se crează baza unei încrederi care se extinde și la generațiile următoare. Dacă părinții exploatează ceea ce li s-a încredințat, baza pentru încredere în familie a următoarelor generații poate fi slăbită sau chiar distrusă.

Totuși, copii sunt sistematic tratați cu lipsă de respect. Respect nu înseamnă doar să nu agresezi pe cineva, nu înseamnă să fii politicos…respect înseamnă să fii curios față de acea persoană și să nu cauți să îi schimbi părerile sau să ți le impui pe ale tale. De la copii se așteaptă să renunțe la ideile lor dacă acestea nu sunt compatibile cu ale adulților.

În cele mai fericite cazuri adulții caută să îi influențeze prin persoasivitate și nu sunt deloc preocupați de felul în care ideile expuse persuasiv ar putea să influențeze ideile copiilor care, poate, nu au capacitatea cognitivă necesară pentru a-și susține propriile idei cu aceeași persoarivitate…sau poate chiar sunt considerați obraznici dacă încearcă să facă asta. Cel mai probabil copii nu au la fel de multe informații despre lume și viață ca adulții dar, respectuos ar fi, să căutăm să le înțelegem perspectiva.

Sunt conștientă că felul în care percep eu copii este diferit de cel al majorității adulților din această societate. Lipsa de respect față de copii este persuasivă în cultura noastră. Această tendință de a desconsidera copii se reflectă până și la nivel de limbă. Gândește-te ce înseamnă copilăros, pueril sau infantil…. Pentru mulți ar fi amuzant să se adreseze copiilor cu dumneavoastră

Sunt conștientă că ceea ce scriu ar putea părea ridicol pentru mulți dintre voi…cum adică nu ești superior unui copil?! Cum să asculți tu de un copil la fel ca de un adult?! Te încurajez să îți menții o atitudine curioasă și plină de respect.

Când erai copil erai foarte O.K.

Acum ești foarte O.K.

aceeași valoare

merită același respect, dar diferența de putere cere mai multă grijă față de copii